KVARTSVINGSTRAPPER
Kvartsvingstrapper findes i mange udformninger. På billederne forneden vises en oversigt over Trappeekspertens sortiment. De forskellige trapper har en trappekode, der entydigt henviser til den pågældende trappe. Trappekoden er angivet lige under hvert billede.
På billederne her viser vi en oversigt over de kvartsvingstrapper, vi som standard leverer og monterer. En kvartsvingstrappe har et enkelt sving og drejer 90 grader
En kvartsvingstrappe består af en eller to ligeløb samt et sving. Ved to ligeløb kan der være et lille repos, som på skitsen foroven. Trappen kan også dreje, jf. trappen med trappekode Klassisk 2.
Klik på den ønskede trappe, og du vil blive henvist til vores galleri over den trappe.
Vanger og trapper
Kvartsvingstrapper – og andre trapper – leveres og monteres dels med vanger og dels uden vanger, se nedenstående links:
Trapper med centervange
Trapper med vanger under trin
Udformning af kvartsvingstrappe
Svinget – til højre eller til venstre – kan udføres på forskellige måder.
Den ene ende af trappen kan evt- være en iøjnefaldende stolpe og derefter et kvartsving som enten kan være et lille repos eller et sving udformet af trinnene. Derefter kan trappen fortsætte opad som en almindelig ligeløbstrappe, der evt. kan afsluttes med en pæn stolpe.
Kvartsvinget kan også udformes som en geometrisk kurve, større eller mindre, som kan være udfærdiget meget elegant og æstetisk, men kræver, at der er plads til det. Geometriske trapper har vanger og gelændere uden nogen ny stolpe ved repos og er som regel lavet i stål.
Hvad er en kvartsvingstrappe?
En kvartsvingstrappe er en trappe, der drejer 90 grader mellem etagerne. Denne type trappe har normalt en mere buet form i forhold til en lige trappe og kan have et mere elegant og æstetisk udseende. Kvartsvingstrappen er nok den mest populære trappe i hjemmet på grund af deres stilfulde udseende og pladsbesparende design. Trappen kan være lavet af forskellige materialer såsom træ, stål, beton og glas – men oftest ser man trappen fremstillet i træ. Trappen kan speciallaves og tilpasses i et hav af forskellige arkitektoniske stilarter, så den passer til præcis det hjem hvor trappen skal stå.
Størrelse og højde
Både størrelsen og højden på en kvarteringstrappe varierer meget, da det afhænger af det sted trappen skal stå. Der vil nogle steder være rigeligt med plads til trappen, mens man må vurdere mulighederne grundigt, hvis pladsen er knap.
Derudover vil afstanden mellem etagerne afgøre, hvor mange trin der skal bruges til trappen, hvilket ligeledes også kræver mere plads.
Trappe størrelsen vil også afhænge af, om trappen skal være i et privat hjem, eller om den skal stå et offentligt sted. Skal trappen være et offentligt sted, må stigningen pr. trin ikke være højere end 18 cm.
Ydermere må trindybden ikke være mindre end 27 cm. (og 25 cm. ved beboelsesejendom).
Står trappen et sted der er privatejet, er der anbefalinger, men ikke krav til størrelsen. Trappen kan altså laves til det der giver mening og det der er plads til det givne private sted.
Det er værd at bemærke, at en trinstigning på en trappe helst ikke bør være over 21 cm. pr. Trin, og det er bedst hvis trinstigningen kan ligge under 20 cm pr trin.
Den samlede størrelse af trappen vil altså afhænge af faktorerne som antallet af trin, stigningen, samt mængden af plads til rådighed for trappen.
Hvor lang tid tager det at montere en kvartsvingstrappe?
Når man monterer en kvartsvingstrappe, er det typisk en opgave, der kan udføres inden for en dags tid. Dette skyldes, at kvartsvingstrapper ofte kommer som kits, der er designet til relativt nem og hurtig installation.
Processen indebærer typisk at tage præcise målinger, samle trappens dele og montere dem korrekt i det ønskede rum eller sted.
Når trappen er monteret og testet i forhold til stabilitet, er trappen typisk klar til at bruge inden for samme dag monteringen startede.
Anbefalinger for kvartsvingstrapper
Når man får monteret en kvartsvingstrappe, er der nogle vigtige ting man skal være opmærksom på. Det er vigtigt at der er ordentlige fæstningsmuligheder, når trappen skal monteres. Gipsvægge, er ikke en stærk væk, og væggen kan derfor udfordre trappens stabilitet, da en trappen sjældelt er mere stabil end det væggen tillader.
Fordele og ulemper ved en kvartsvingstrappe
Kvartsvingstrapper har både fordele og ulemper, som er værd at overveje, inden man endeligt beslutter sig for den bedste trappeløsning. Det omaffter blandt andet disse.
Fordele
- Kvartsvingstrapper optager mindre plads sammenlignet med traditionelle lige trapper. Det gør trappetypen velegnet til mindre rum eller steder, hvor pladsen er begrænset.
- Kvartsvingstrappen har et æstetisk og elegant udseende, der kan tilføje et stilfuldt touch til alle rum. Deres buede design kan tilpasses til at passe til forskellige arkitektoniske stilarter, og give et fedt udtryk.
- Kvartsvingstrapper er fleksible og kan tilpasses til at passe til forskellige højder og vinkler, hvilket gør dem velegnede til boliger eller bygninger med ujævne gulve eller skæve vægge. Ejer du eksempelvis et hus af ældre dato, vil en kvartsvingstrappe ofte være en ideel løsning.
Ulemper
- Kvartsvingstrapper kan være en smule dyrere end traditionelle trapper på grund af deres komplekse design og eventuelle behov for specialfremstillede materialer.
- Grundet trappens buede design kan kvartsvingstrapper være sværere at navigere for personer med mobilitetsproblemer eller ældre – især hvis trinene er stejle eller smalle.
Ved at afveje disse fordele og ulemper kan du vurdere, om det optimale valg af trappe er en kvartsvingstrappe. Hvis ikke denne trappetype giver mening, kan halvsvingstrapper og ligeløbstrapper være glimrende alternativer.
Pris
Prisen på en kvartsvingstrappe vil påvirkes af, hvilken trappetype og design man ønsker. En klassisk kvartsvingstrappe vil normalt koste et sted mellem 35.000 – 50.000 kr. inkl. moms og montering.
I forhold til prissætning, skal man bemærke at antallet af trin, svinget, valg af træsort og gelændertype mv. vil variere totalprisen. Derudover kan prisen også afhænge af, om man ønsker at trappen skal være lukket med stødtrin, eller om trappen skal være åben uden stødtrin.
Til prisen på trappen, skal der Eventuel også medregnes gelænder langs trappehul. Et gelænder langs trappehul ligger normalt på 2.000 – 2.500 kr. pr. meter inkl. montering.